De noodzaak van ontspanning

Zie jij de noodzaak van ontspanning in? Je bent druk met je schema van werk, gezin, familie, sociale contacten, huishouden, etc. Je rent van hot naar her om al jouw taken en bezigheden te doen. Zowel zakelijk als privé werk je, zelfs in het weekend, lijstjes af om alles gedaan te krijgen. Voor een pauze heb je geen tijd, want er is nog zoveel te doen. En als je een keer gaat zitten zie je direct weer wat er allemaal nog moet gebeuren en ga je maar weer aan de slag.

Als ik klanten vraag of er nog ruimte is voor ontspanning in hun schema is het antwoord vaak “nee”. Echter de boog kan niet altijd gespannen zijn, je hebt ook rust nodig.
Als je te lang te veel stress hebt is kan dat verschillende klachten veroorzaken. Je kunt last krijgen van: hart- en vaatziekten, hoofdpijn, spierpijn (vooral in nek en schouders), een gejaagd gevoel, slaapproblemen, concentratieproblemen, onrust in je hoofd en maagzweren. Daarnaast kun je ook meer gaan snoepen of negatiever gaan denken. Als je niet voldoende rust neemt, is er geen juiste balans is tussen inspanning en ontspanning en raak je op termijn overspannen of brand je op, en heb je een burn-out.

Naast inspanning heb je ook plezier en ontspanning nodig!

Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Die verhouding kan voor iedereen anders zijn. Als jij je werk graag doet haal je daar misschien al een stuk plezier en rust uit. Soms gaan inspanning en ontspanning samen. Zo kan inspanning, in het geval van sporten, ook voor ontspanning zorgen. Mits je dit met plezier doet en het niet als een taak op jouw lijstje ervaart.

Dingen die je echt leuk vind om te doen werken rustgevend.  Denk aan jouw hobby’s. Afspraken met vrienden en vriendinnen kunnen ook ontspannend zijn. Verplichte sociale contacten of contacten die moeizaam verlopen kunnen echter juist veel stress opleveren.

Misschien heb je het gevoel dat je eerst van alles ‘moet’ doen voordat je ‘mag’ ontspannen. Dat je eerst alle dingen moet doen waar je je verantwoordelijk voor voelt, zoals werken en zorgen voor familieleden of het huishouden. En realiseer jij je niet dat het juist andersom is. Dat het op tijd de rust nemen om te ontspannen een voorwaarde is om al die andere dingen te kunnen doen!

Kortom ontspanning is echt noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat je verschillende klachten buiten de deur houd. Daarnaast is het ook nog eens erg leuk om te doen. Dus doe meer van waar jij gelukkig van wordt en de kans op overspannenheid of een burn-out minimaliseert. Natuurlijk is een ontspanningsmassage een heerlijke manier om te ontspannen! Plan regelmatig een me-time afspraak in. Ik wens je de ontspanning toe die je nodig hebt!

Reacties zijn uitgeschakeld.