Genieten van de lente, maar die hooikoorts…..

Het is volop lente, een periode waarin veel mensen last hebben van hooikoorts. Wist je dat je de klachten van hooikoorts kunt verlichten met massage?

De wetenschappelijke naam voor hooikoorts is allergische rhinitis. Heel vroeger werd er gedacht dat de typische hooikoorts klachten ontstonden door de geur van hooi. Daardoor is men dit hooikoorts gaan noemen. Tegenwoordig weten wij dat hooikoorts niets met hooi of met koorts te maken heeft. Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam op pollen. Pollen zijn het stuifmeel van bomen, grassen en kruiden.

 

Veel voorkomende klachten bij hooikoorts:

  • Niezen
  • Jeuk
  • Loopneus
  • Tranende ogen
  • Roodheid
  • Zwelling

Hooikoorts is dus een allergische reactie waarbij ons immuunsysteem eigenlijk “te heftig” reageert op stoffen waarop “normaal” gereageerd kan worden. Bepaalde cellen van het immuunsysteem geven het stofje histamine af. Histamine is de oorzaak van de bekende allergieverschijnselen.

Wat te doen aan hooikoorts?

Als reguliere medicatie wordt veelal antihistaminicum gegeven. De naam zegt het al. Een antihistaminicum remt de productie van het stofje histamine. Door het onderdrukken van het immuunsysteem worden de klachten verminderd. Tevens gaat dit ten koste van de aanmaak van maagzuur. Uiteraard kan er ook worden gekozen voor een natuurlijk alternatief. Er zijn veel verschillende kruiden welke verlichting kunnen bieden bij allergische klachten, u kunt hierbij onder andere denken aan zwarte bes.

Tip: Massage kan hooikoorts verlichten!

Veel mensen weten niet dat massage een geschikte behandelwijze is om hooikoorts tegen te gaan. Waarschijnlijk niet waar je als eerste aan denkt bij een hooikoorts aanval maar wel degelijk een mogelijkheid.

Hoe werkt het?

Een ontspanningsmassage kalmeer het lichaam en zorgt ervoor dat de bloeddruk daalt waardoor de heftige reactie van hooikoorts verdwijnt. Daarnaast zijn er op het gezicht diverse acupressuur punten die de hooikoorts klachten helpen verminderen!

Invloed van stress op hooikoorts

Stress geeft de aanmaak van histamine een extra impuls, waardoor de allergische reacties verergeren en voor ontstekingsreacties kunnen zorgen. Dit is ook de reden waarom een behandeling als een ontspannende massage de werking van het immuunsysteem kan verbeteren en allergische reacties kan verminderen. Daarnaast kan stress zich in de spieren ophopen, doordat mensen bepaalde spieren overmatig gaan spannen. Dit gebeurt vooral in het hoofdhalsgebied. Denk aan de halsspieren, de nekspieren en schouderspieren.

Door deze spieren lopen sinusbuisjes. Als de halsspieren te gespannen zijn worden de sinusbuisjes afgeklemd, waardoor de drainage van de sinusbuisjes in de keel wordt bemoeilijkt. Deze verminderde drainage kan allergische klachten verergeren. Met massage kun je ervoor zorgen dat deze spieren ontspannen, om zo de drainage te bevorderen en allergische reacties te verlichten.

Daarnaast speelt het lymfesysteem een sleutelrol in het goed functioneren van het immuunsysteem. Een goed werkend lymfesysteem is essentieel voor het aanvallen van indringers van buitenaf en het wegvoeren van schadelijke stoffen uit het lichaam. Een massage activeert het lymfestelsel waardoor irritaties en ontstekingen verminderen en de allergische reacties bij hooikoorts afnemen.

Reacties zijn uitgeschakeld.