Massage als remedie tegen depressie

Massage kan een goede remedie tegen depressie zijn, zo blijkt uit steeds meer onderzoeken. Een goede massage blijkt angst én depressie te kunnen verminderen.

Depressiedepressie

Steeds meer mensen krijgen in hun leven te maken met een depressie. Dit kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven doordat het zorgt voor lusteloosheid en allerlei lichamelijke klachten. De precieze oorzaak van depressie is nog niet bekend. Er lijkt een erfelijke basis voor te zijn. Ook traumatische en emotionele ervaringen spelen een grote rol bij het ontstaan.

Behandelingen voor depressie zijn er wel, maar het effect hiervan is per patiënt verschillend. Sommige patiënten hebben baat bij antidepressiva, en/of psychotherapie. Maar lang niet iedereen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen op zoek gaan naar een alternatief. Eén van die alternatieven is massagetherapie.

Massage als remedie tegen depressie werd lange tijd gezien als een alternatieve therapie, waar je weinig aandacht aan moest schenken en niet te veel vertrouwen in moest hebben. Hoewel al jarenlang veel mensen erbij zweren, bleef de massage als remedie tegen angst en depressie lange tijd in een hoekje weggeduwd worden.

Massage helpt herstellen van stress

Het is bekend dat massage het parasympatisch gedeelte van het autonoom zenuwstelsel kan beïnvloeden: het deel dat het lichaam helpt om te herstellen en tot rust te komen. Juist als dit deel van het zenuwstelsel actief is, worden de effecten van stress en spanning in het lichaam hersteld.

Depressie kan ontstaan als er teveel spanning en stress is, terwijl het lichaam niet voldoende tot rust komt. Door, met behulp van massage, dit parasympatische deel van het zenuwstelsel te stimuleren en zo het lichaam te helpen te herstellen van stresssymptomen, kan massage een goede remedie tegen depressie zijn.

 Knuffelhormoon

Een andere reden waarom massage zou kunnen helpen tegen stress, is dat aanraking zorgt voor het aanmaken van het knuffelhormoon oxytocine. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van geborgenheid en geeft rust. Ook die gevoelens helpen om je gelukkig te voelen en de effecten van stress op het lichaam te verminderen. Dit zou kunnen verklaren waarom een goede band tussen de therapeut en de patiënt zo belangrijk is. Oxytocine wordt namelijk alleen aangemaakt als de aanraking als liefdevol en vertrouwd wordt ervaren.

 Fysieke klachten

Massage heeft ook effect op de fysieke gevolgen van angst, stress en depressie. Het lichaam bouwt vaak spanning op. Massage kan de spieren helpen te ontspannen, helpt de ademhaling dieper te maken, waardoor meer afvalstoffen uit het lichaam verwijderd kunnen worden en de aanvoer van voedingsstoffen wordt verhoogd. Massage verbeterd bovendien de bloedsomloop, waardoor de celstofwisseling verbetert. Zo zorgt massage niet alleen voor meer rust en een geluksgevoel, maar kan het ook daadwerkelijk de lichamelijke gesteldheid van een patiënt met depressie verbeteren. Het lost het probleem misschien niet direct helemaal op, maar kan een patiënt tijdelijk zich beter laten voelen, waardoor die meer energie heeft om aan zichzelf te werken en de problemen onder ogen te zien en het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt verbeterd.

Reacties zijn uitgeschakeld.