Waarom vrouwen koude voeten hebben

IJsklompjes dankzij hormonen en vetverdeling

Veel vrouwen zoeken zodra de temperatuur onder de twintig graden Celsius duikt meteen hun toevlucht in wollen sokken en behaaglijke sloffen. Mannen hebben minder vaak last van koude voeten.

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak ervan:

Liefde is...

Liefde is…

1. Vetverdeling

Vrouwen hebben van nature meer vet en minder spiermassa dan mannen. Spiermassa produceert warmte, waardoor mannen het minder snel koud krijgen.

Ook is bij vrouwen het vet beter over het lichaam verdeeld. Dat lijkt lekker warm, zo’n speklaagje overal. In de praktijk zorgt het ervoor dat vrouwen er beter toe in staat zijn om bloed naar belangrijke organen te vervoeren. Dat is een handig overlevingsmechanisme: als het extreem koud is, krijgen de belangrijkste organen zo in ieder geval voldoende warmte. Het nadeel is dat er minder bij de uiteinden van het lichaam terecht komt, waardoor de handen en voeten koud aanvoelen.

2. Hormonen

Een andere oorzaak van ijsklompjes zijn vrouwelijke geslachtshormonen genaamd oestrogenen. Oestrogenen beïnvloeden je lichaamstemperatuur, waardoor deze gedurende de cyclus wisselt. Ook zorgen hormonen ervoor dat de bloedvaatjes in de handen en voeten tijdelijk vernauwen, waardoor je ze amper meer warm krijgt.

Koude voeten in bed

Je lichaamstemperatuur is niet constant, deze fluctueert gedurende de dag met ongeveer één graad Celsius. Als het donker wordt maakt je lichaam het hormoon melatonine aan. Dankzij dit stofje gaat je lichaamstemperatuur naar beneden, zodat je lijf weet dat het moet gaan rusten. Zowel bij mannen als bij vrouwen daalt ’s nachts de lichaamstemperatuur. Bij vrouwen verloopt dat proces een stuk sneller, waardoor ze eerder hun minimumtemperatuur bereiken.

Bovendien zijn vrouwen gevoeliger voor temperatuurverschillen. Vrouwen merken een temperatuurverschil al bij 0,2 graden Celsius, terwijl mannen pas bij 0,4 graden reageren. Dat verklaart mogelijk waarom vrouwen vaker met koude voeten in bed liggen dan mannen.

Aandoeningen

Als je altijd al een koukleum was, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Probeer veel te bewegen om de doorbloeding te stimuleren en houd je voeten in de winter lekker warm met dikke wollen sokken. Ook een (voet) massage of hotstone massage doen wonderen!

Heb je niet alleen koude voeten, maar verkleuren ze ook of zijn ze pijnlijk, dan heb je misschien last wintertenen of handen. Raadpleeg dan de huisarts.

Reacties zijn uitgeschakeld.