Water weetjes

Er doen een hoop feiten en fabels de ronde over water drinken. Hier de FEITEN over water op een rijtje.

Feit 1: water is noodzakelijk.
Vocht is voor meerdere lichaamsprocessen essentieel. Bijvoorbeeld voor het transport van voedings- en afvalstoffen via het bloed. Heb je het warm, dan ga je zweten. Dat is een manier waarop water je lichaamstemperatuur op peil houdt. Maar ook om te kunnen huilen heb je water nog. Als je lichaam geen vocht heeft komen er geen tranen.

Feit 2: op de wc zie je of je genoeg binnenkrijgt.
Als je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt wordt er een hormoon aangemaakt waardoor je meer vocht vasthoudt. Dat is te zien aan je urine: die is dan donkerder van kleur. Lichtgeel is perfect en donkergeel tot oranje betekent dat je meer moet drinken. Dus…. Doe gewoon af en toe een wc-check.

Feit 3: vrouwen zijn droger dan mannen.
In het lichaam van een vrouw zit ongeveer 52% vocht en het lichaam van een man bestaat uit 63% vocht. Het verschil zit ‘m in lichaamsvet. Dit bevat maar weinig vocht. Vrouwen hebben over het algemeen meer lichaamsvet dan mannen en dat is dus de rede dat vrouwen droger zijn. Goed drinken dus.

Feit 4: water blijft een halve dag goed.
Water is waarschijnlijk nog wel te drinken, maar water dat 12 uur in contact heeft gestaan met de openlucht wordt niet meer beschouwd als geschikt voor consumptie. Er zitten dan teveel bacteriën in het water. Dus inderdaad beter niet meer uit dat oude glaasje water naast je bed drinken.

Feit 5: je kunt jezelf ziek drinken.
Als je teveel drinkt kun je zelfs doodgaan. Watervergiftiging is een zeldzame aandoening waarbij er een ernstig zouttekort ontstaat in het lichaam. Hierbij zwellen de hersenen op. Je hoeft niet bang te zijn voor een overdosis, dit gebeurt alleen bij hele hoge hoeveelheden zoals 5 liter water drinken in een uur.

Feit 6: kleine slokjes verdeeld over de dag is het best.
Het is het best om je waterinname te verdelen over de hele dag. Je nieren kunnen namelijk niet meer dan 0,7 liter per uur verwerken. Ga dus niet hysterisch water naar binnen kolken als je erachter komt dat je te weinig water hebt gedronken!

 

Water weetjes:

  • het menselijk lichaam voor ongeveer 65% uit water bestaat?
  • je tanden en kiezen voor 10% uit water bestaan?
  • water 5 minuten na het drinken alweer uit de maag is, op weg naar je andere organen?
  • een mens ongeveer 1 maand zonder voedsel kan leven, maar maximaal 1 week zonder water?
  • een mens minstens 1,5 liter water per dag moet drinken om gezond te leven?
  • een mens in zijn hele leven gemiddeld 75.000 liter water drinkt? 10% daarvan is gewoon kraanwater. De rest is thee, limonade, koffie, enzovoort.

Reacties zijn uitgeschakeld.